Razowa tarta z boczniakami

Było coś słodkiego, mięso i ryby - czas zatem na małe urozmaicenie w postaci dania dla wegetarian. Oczywiście przepis jest dla wszystkich, bo odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa! A składniki dzisiejszego dania to samo zdrowie - mąka pszenna razowa, świeży szpinak, boczniaki, czosnek ...
Ale o tym za chwilę. 
Najpierw zatrzymajmy się na chwilę przy temacie jednego z dzisiejszych składników - czyli boczniaka ostrygowatego. 
Ze względu na jego właściwości zdrowotne - polecam Wam poznanie tego gatunku grzybów i zaprzyjaźnienie się z nim oraz, w miarę możliwości, włączenie go do menu Waszej rodziny.


Boczniaki to grzyby o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem białka, witamin i soli mineralnych. W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej boczniaki są stosowane jako środek przedłużający życie. Mają wiele dodatkowych zalet, ale o tym poczytajcie już sami.  


W dzisiejszym przepisie zestawimy boczniaki ze świeżym szpinakiem, co może wydać się dla niektórych zaskakujące, szczególnie, że najbardziej znanym przepisem na boczniaki są kotlety lub boczniakowe flaczki. 


Składniki na ciasto do tarty:
100 gramów mąki pszennej
100 gramów mąki pszennej razowej
1 jajko
10 gram świeżych drożdży
60 ml wody
2 łyżki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:
250 gramów liści szpinaku
300 gramów boczniaków ostrygowatych 
1 duża czerwona cebula
2 duże ząbki czosnku
125 gramów sera ricotta 
125 ml śmietany 12 lub 18%
1 jajko
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sok z połowy cytryny
sól, pieprz do smaku
Opcjonalnie: 
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 


Wykonanie:
Obie mąki mieszamy dokładnie ze sobą. 
Dodajemy jajko i sól, mieszamy całość widelcem. 
Do letniej wody dodajemy olej, kruszymy drożdże, całość mieszamy widelcem do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. 
Następnie łączymy suche i mokre składniki, zagniatamy ciasto. Ciasto musi odrywać się od rąk. Można ewentualnie dodać odrobinę mąki pszennej. 
Ciasto wkładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia. 

W trakcie wyrastania ciasta zajmujemy się pozostałymi składnikami dania. 
Cebulę kroimy w półtalarki, czosnek w talarki. Boczniaki dokładnie myjemy, następnie kroimy w paski. Szpinak dokładnie myjemy, odsączamy na sitku. 
Cebulę i czosnek podsmażamy na mieszance oleju i masła, dodajemy pokrojone grzyby, po chwili dodajemy szpinak. Smażymy na dużym ogniu, aż całość dobrze odparuje. 
Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Całość polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostudzenia. 

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, program góra/dół. Formę do tarty smarujemy olejem, wykładamy ciasto na spód. 
Mieszamy ser, śmietanę i jajko na jednolitą masę. Łączymy z pozostałymi składnikami, wykładamy całość na ciasto, wyrównujemy. 

Pieczemy naszą tartę przez około 30-35 minut, aż wierzch się zarumieni, a masa się zetnie. 
Proponuję na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg z funkcją pieczenia od spodu. 
Tartę wyjmujemy z piekarnika, studzimy lekko przed pokrojeniem. 
Bon appetit! 


Komentarze

  1. Dziękuję i polecam. Super smakuje! :) A blog chętnie odwiedzę! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz